2013-11-03

T-tyyppi



T-tyyppi

Aalto-yliopisto, joka aloitti 1.1.2010, isännöi jo 26-27.3.2009 palvelutieteiden kokousta Service Science Summit Espoon Otaniemessä.  Kansainvälisen kokouksen kulut maksoi IBM.  Pohdittiin palvelutieteiden opetuksen kehittämistä.

IBM Europen Larry Hirst kehui Aalto-yliopistoa, jota ei vielä ollut: "Tarvitaan monitieteellistä koulutusta".  Hirstin mukaan uudet palvelut (mitähän ne ovat?) tarvitsevat T-ihmisiä, joilla on syvällinen tieto ja laaja näkemys.  Tyyppi muistuttaa T-kirjainta.  Sen pystysuoralle osalle sijoittuu erityis- tai erikoisosaaminen ja vaakasuoralle osalle monialaosaaminen.

Hirst pohtii Ahtisaaren yrityksen CMI kanssa, kuinka teknologia voisi auttaa avustusjärjestöjen työtä kriisialueilla.  Tässä on taas "humanitaarista palveluaan" tarjoava NATO lähellä.  On hyvä muistaa, että NATO perustettiin lähinnä jäsenmaiden sisäisten kriisien varalle, vaikka peloteltiin Neuvostoliitolla.

Elinkeinoelämän keskusliiton kahdeksan jäsentä perusti 20.11.2008 jäsenliiton Palvelualat ry.  Aalto-yliopiston professori Kristian Möller johtaa Service Factorya eli palvelupajaa, joka luo palveluyhteiskuntaa (?).  IBM ajattelee tulevia voittojaan ja liiketoimiaan solmiessaan yhteyksiä yliopistojen ja yritysten välille.

Vaikuttaa selvältä, miksi eliitti halusi perustaa Aalto-yliopiston.  Sitä tarvitaan niin kotimaisten kuin ulkomaisten suuryhtiöiden palvelijana.  "Palveluyhteiskunnassa" niin yksityinen kuin yrityskin saa palveluja, jos on rahaa, millä maksaa ne.

Hannu Kautto

2010-09-22