2013-11-05

Juche-aate ja Songun-politiikka



Juche-aate lyhyesti  (Juche-aatteen opintoyhdistys)
Juche-aate on korealaista sosialismia. Se korostaa ihmisen riippumattomuutta, luovuuta ja vastuuta yhteiskunnan ja ympäröivän luonnon muuttamisessa. Juche-aatteen keskeisiä periaatteita ovat:
1. Riippumattomuus politiikassa. Riippumattomuus merkitsee luottamista oman kansan voimaan vallankumouksen toteuttamisessa.
2. Omavaraisuus taloudessa. Omavaraisuus takaa poliittisen riippumattomuuden.
3. Itseluottamus kansallisessa puolustustuksessa. Kansallinen puolustus on poliittisen riippumattomuuden ja omavaraisuuden tae. 


Juche (Wikipedia) (chosŏn'gŭl: 주체; hanja: 主體, lausunta: [tɕutɕʰe]), myös kimilsungismi, on Korean demokraattisen kansantasavallan virallinen valtiodoktriini. Termi tulee korean ihmisen itsehallintaa ja omavaraisuutta tarkoittavasta sanasta. Juche pohjautuu marxismi-leninismiin ja Kim Il Sungin opetuksiin.  Kim Il Sungin sanotaan kehittäneen juche-aatteen 1930-luvun alussa japanilaisvastaisen taistelun aikana. Vuonna 1955 Kim käytti ensimmäistä kertaa käsitettä "juche" puhuttaessa marxismi-leninismin korealaisesta sovellutuksesta. Määritelmän mukaan työläisten vallankumous kuuluu kansalle, joka järjestäytyy suuren johtajan avulla. Juche-aate korostaa erityisesti riippumattomuutta ja omavaraisuutta politiikassa, taloudessa ja sotilaallisissa kysymyksissä sekä näkee kansanjoukot subjektina, joka voi muokata kohtaloaan historiallisen materialismin lainalaisuuksien mukaisesti. Vuonna 1970 Kim Il Sungin poika, Pohjois-Korean silloinen johtaja Kim Jong-il otti käyttöön uuden vertauksen. Sen mukaan kansa muodostaa kehon, jota johtaja yhteiskunnan aivoina ohjailee. Puolue on "hermosto, joka pitää kansan puolesta yhteyttä aivoihin".  Juche-aatteen keskeisimmät periaatteet ovat 1) riippumattomuus politiikassa, 2) omavaraisuus taloudessa ja 3) itseluottamus kansallisessa puolustuksessa.  Juche-aate korvasi marxismi-leninismin Pohjois-Korean perustuslaissa valtiollisena ideologiana vuonna 1972.
Songun-politiikka (Juche-aatteen opintoyhdistys) tarkoittaa lyhykäisyydessään Kansanarmeijan roolin korostamista sosialistisessa rakennustyössä ja maan puolustamisessa imperialismin uhan alla Korean Demokraattisessa Kansantasavallassa. Songun-politiikan mukaisesti Korean Kansanarmeijan rooli vaikeina aikoina tulee olla sosialismin etummainen vartioasema Koreassa.

1990-luvun puolivälissä, Presidentti Kim Il Sungin kuoleman jälkeen USA lisäsi kiristystään ja uhkailujaan Korean Demokraattista Kansantasavaltaa kohtaan. Tämän lisäksi rankat tulvat ja toisaalta kuivuus rasittivat Korealaisten jokapäiväistä elämää. Tässä vaikeassa tilanteessa KDKT:n johtaja Kim Jong Il kehitti nk. Armeija Ensin - politiikan, joka asettaa Korean Kansanarmeijan rakennus- ja puolustustyön keskiöön.

KDKT:ssa Kansanarmeija eroaa vahvasti perinteisestä armeija-mallista. Nimensä mukaisesti se on kansan armeija, ja se tekee aktiivista työtä kaikilla kansantalouden aloilla. Iso osa Korealaisista kuuluu kansanarmeijaan tai vapaaehtoisiin punakaarteihin. Nämä organisaatiot johtivat mm. tulvien aikana pelastustöitä ja maan ja tehtaiden uudelleenmuokkausta ja jälleenrakennusta. Korean Kansanarmeijan rooli kaikissa suurissa projekteissa on tänäänkin huomattava. Se rakentaa teitä, sähköntuotantolaitoksia, elintarviketehtaita, viljelypeltoja jne.

Kansanarmeijalla on erityinen roolinsa kansallisessa puolustustyössä ja Koreoiden riippumattoman ja rauhanomaisen jälleenyhdistämisen takaamisessa. Vahva kansanarmeija turvaa Korean niemimaan vakauden ja estää Yhdysvaltojen liian sekaantumisen niemimaan asioihin. Korean niemimaa on geopoliittisesti erittäin tärkeä strateginen alue Yhdysvalloille. Se on portti Kiinan ja Venäjän kaukoidän kontrolloimiseen ja juuri tämän vuoksi Yhdysvallat ei voi sietää riippumatonta Korean Demokraattista Kansantasavaltaa. Songun-politiikka on eräänlainen suojapeitto, jonka alla Korealaiset voivat jatkaa valitsemansa yhteiskuntajärjestelmän rakentamista ja turvata hyvää vauhtia etenevän jälleenyhdistämisprosessin. Songun-politiikka on puolustus - ei hyökkäys - politiikkaa.

Johtaja Kim Jong Ilin kehittämä Songun-politiikka ei ole oma itsenäinen aatteensa. Se on arkipäivän strategista ja taktista ajattelua, joka pohjautuu Juche-aatteen riippumattomuuden, omavaraisuuden ja vahvan puolustuksen ajattelulle.  

Hannu Kautto   2012-06-27