2013-11-06

KDKT:n kulttuuria



KDKT:n kulttuuria

Kulttuurilla tarkoitettiin aluksi maanviljelyä, sitten kaikkea hengen viljelyä sekä myöhemmin tekniikan, talouden ja aineellisia tuotteita.  Tässä käsittelen lähinnä kulttuurin osa-aluetta elokuva- ja oopperataidetta Korean demokraattisessa kansantasavallassa eli Pohjois-Koreassa.

Elokuva

Presidentti Kim Il Sung oli samaa mieltä Leninin kanssa: "Elokuva on tärkein kaikista taiteista".  Korean jaon jälkeen Pohjois-Korean elokuvat monasti juurruttavat ilmaisukeinona hallituksen ideologiaa kansaan.  Yleisenä aiheena ovat kansakunnan kärsimykset.

Elokuva Itsepuolustusjoukkojen jäsenen kohtalo (Fate of a Self-defence Corps Member) perustuu Kim Il Sungin romaaniin, jonka hän kirjoitti japanilaisten miehityksen vastaisen taistelun aikana.  Sangen arvostettu elokuva Verimeri (The Sea of Blood 1969, myös ooppera) perustuu romaaniin, joka kertoo kuinka naismaanviljelijästä tulee kansallinen sankaritar taistelussa japanilaisia vastaan.

Pohjois-Koreassa on runsaan puolen vuosisadan aikana valmistettu valtion tukemana tuhansia pitkiä elokuvia, dokumentteja, lasten elokuvia, animaatioita, tieteellisiä elokuvia ja televisioelokuvia.  Nykyisin vuosittain tehdään yli 200 elokuvaa.  Pyongyangin kansainvälinen filmifestivaali pidetään joka toinen vuosi.

Pohjois-Korean dokumenttielokuvan studio perustettiin 1946 ja elokuvastudio 1947, joka kattaa yli miljoonan neliömetrin alueen Pyongyangin esikaupungeissa.  Sillä on tarvittavat voimavarat kuten nykyaikaiset sisästudiot, tallennushuoneet, leikkauslaitteet, puvustot jne.

Suomi-Korea-seura ja Ciné Kontula esittivät 2012 marraskuussa neljä suosittua pohjoiskorealaista elokuvaa.  Niistä vanhin on Juna (On the Railway), jonka ohjasi Kim Song Gyo 1960.  Korean sodassa USAn rintamalle jäänyt juna onnistutaan pelastamaan.  Juna on pohjoiskorealaisten sotaelokuvien klassikko, joka perustuu tositapahtumiin.  Siinä näkyy kiinalaisen ja neuvostoliittolaisen elokuvan perinne.

Hong Gil Dongin (Samuraininja) ohjasi 1986 Kim Kil In.  Isoisä otti päähenkilön oppiinsa ja kasvattaa pojasta kamppailulajien mestarin.  Gil Dong alkaa jakaa oikeutta feodaaliyhteisössä.  Vanhaan korealaiseen tarinaan perustuvassa elokuvassa on myös rakkausjuonne.  Filmiä esitettiin Itä-Euroopan sosialistisissa maissa ja se oli Suomessa videovuokraamolevityksessä nimellä Samuraininja.

Jo Kyun Soon ohjasi 1987 elokuvan Sinikello (A Broad Bellflower).  Nuori nainen valitsee kaupunkiin haluavan rakastettunsa sijaan kotikylänsä, jota hän rakentaa, eli omistautuu yhteiskunnalle.  Sinikello kuvaa tuhotun Korean jälleenrakennusta 1950- ja 1960-luvuilla.

Sarjan uusimman elokuvan Koulutytön päiväkirja (The Schoolgirl's Diary) on ohjannut 2006 Jang In Hak.  Nuori tyttö haaveilee asuvansa kerrostalossa ja katkeroituu isälleen, joka työskentelee insinöörinä kaukaisella tehtaalla.  Hän muuttuu teini-iässä itsekkäästä tytöstä ymmärtämään yhteisön tarpeita.  Elokuva esittää 2000-luvun Pohjois-Koreassa henkilökohtaisen elämän ja yhteisön vaatimusten välisen ristiriidan, jota katsoja voi pohtia.

Espo Ciné esitti 2013 elokuussa elokuvan Toveri Kim lähtee lentoon (Comrade Kim Goes Flying).  Se valmistui 2012 pohjoiskorealaisena, belgialaisena ja englantilaisena yhteistyönä ohjaajinaan Kim Gwang Hun, Anja Daelemans ja Nicholas Bonner.  Hiilikaivoksessa työskentelevä nuori nainen haaveilee sirkuksen trapetsitaiteilijan urasta.  Kim saa siirron Pyongyangin rakennusprikaatiin ja onnistuu erittäin päättäväisenä tavoitteessaan.  Nähdään välähdyksiä sirkustaiteilijoiden ankarasta harjoittelusta.  Elokuva on sangen romanttinen komedia, mutta ei imelä vaan pirteä.

Japanista vapautumisen ja Korean sodan välisenä aikana tehtiin mm filmit Rakentamisemme (Our Construction 1946) ja Kotimaani (My Homeland 1949).  Korean sodan aikana valmistuivat mm Oikeutettu sota (Righteous War 1950), Poikapartisaanit (Boy Partisans 1951) ja Jälleen rintamalle (Against to the Front 1952).

Korean tieteen ja kasvatuksen elokuvastudio perustettiin 1953, joka käsittää lasten elokuvastudion sekä tieteen ja kasvatuksen.  Korean huhtikuun 26 kansanarmeijan filmistudio perustettiin 1959.

Korean huhtikuun 26 lasten elokuvastudio perustettiin 1957.  Se on tuottanut runsaasti animaatioita, sekä piirrettyjä että nukke-elokuvia.  Niillä on kasvattava luonne.  Kyvykkäät ohjaajat, animaattorit, kolmiulotteisen kuvankäsittelyn kollektiivi ja nykyaikaiset välineet ovat uudistaneet animaatiot korkealle tasolle.  Niitä tehdään yhteistyössä ulkomaiden kanssa, joihin animaatioita tilataan, samalla kun tehdään kotimaisia animaatioita.

Studio valmisti muun muassa Kim Il Sungin, Kim Jong Ilin ja japaninvastaisen sankarin Kim Jong Sukin kertomuksiin perustuvat animaatiot Kultaharkko ja maissikakku (Gold Ingot and Maize Cake), Karhun kukkula ja kaniinin kukkula (Bear's Hill and Rabbit's Hill) sekä Perhonen ja kukko (Butterfly and Cock). Studio tuotti sarjat Orava ja siili (Squirrel and Hedgehog), Poikakenraali (Boy General) sekä Viisas supikoira (Clever Raggoon Dog).

Tilattuja tuotantoja ovat muun muassa Ghandahar, Jeppe ja Kolli (Pif and Hercule), Leijonakuningas (Simba), Pocahontas ja Sandokan sekä tieteisfiktiot Valovuodet (Light Years) ja Keisarinna Chung (Empress Chung).

Pohjois-Korean 1970-luvun kuuluisin filmi on Kukkaistyttö (The Flower Girl 1972, myös ooppera).  Japanin vastainen taistelu (Anti-Japanese Struggle) valmistui 1983.  Aina työskennellen yhdessä kansan puolesta (Always Working Together for the People) sai ensi-iltansa 1994.

Oopperalle tyypillinen taide

Laulut tehdään oopperaan kansan luomien ja kehittämien säkeistöjen muotoon.  Orkesterikappaleet sovitetaan säkeistöihin.  Korean oopperassa pangchang eli näyttämön ulkopuolinen laulu samoin kuin tanssi antavat syvällisen ja moninaisen kuvauksen johtavien luonteiden eli päähenkilöiden sisäisestä maailmasta ja oopperan kehittymisestä.  Orkesteri soittaa Korean perinteisiä ja länsimaisia soittimia.  Pyörönäyttämön kolmiulotteinen näyttämötaide saadaan aikaan lavastein, taustakulissein ja kuultokuvin, ja näkymät virtaavat kolmiulotteiseen tapaan.

Vallankumouksellinen ooppera Verimeri (The Sea of Blood) tuotettiin 1971, mutta sen on luonut Kim Il Sung romaanissaan Japanin vastaisessa taistelussa 1930-luvulla.  Miehensä ja poikansa japanilaisille menettänyt talonpoikaisnainen herää vallankumoukselliseen tietoisuuteen ja alkaa taistella japanilaisia vastaan.

Vallankumousooppera Puolueen tosi tytär (A True Daughter of the Party) luotiin 1971.  Se antaa vaikuttavan kuvauksen Korean kansanarmeijan naissotilaasta, joka suoritti hänelle uskotun tehtävän, pysyi uskollisena Korean työväenpuolueelle ja pysyi johtajana Korean sodassa elämänsä viimeiseen hetkeen asti.

Kim Il Sung loi 1930-luvulla oopperan Kukkaistyttö (The Flower Girl), joka valmistui 1972.  Siinä heroiinin kurjistama perhe huomaa Japanin imperialistisen hallinnon alaisuudessa, että taistelu on ainoa tie selviytyä.

Ooppera Kumgang-vuoren laulu (Song of Mt. Kumgang) (ensi-ilta 1973) kertoo tarinan perheestä, jonka  jäsenet pakotetaan erilleen japanilaisten imperialistien Korean sotilaallisen miehityksen aikana.  Perhe yhdistetään 20 vuoden kuluttua heidän sosialistisessa isänmaassaan.

Ooppera Kirkkaan Auringon alla (Under the Bright Sun) (1976) esittää 1960-luvun vauhdikasta sosialistista rakennustyötä muun muassa voimalaitoksen rakentamista sekä optimistista työväenluokkaa, joka on uskollinen Korean Työväenpuolueelle.

Kansallinen ooppera Chun Hyang'in tarina (The Tale of Chun Hyang) (1988) on muokattu vanhasta korealaisesta kansantarinasta.  Ooppera arvostelee jyrkästi feodaalijärjestelmää, joka erottelee ihmisiä heidän varakkuutensa mukaan ja kieltää eri sosiaalisen taustan ihmisiä rakastamasta toisiaan.

Unelma punaisista asuintaloista (A Dream of Red Mansion) perustuu kiinalaiseen vanhaan romaaniin ja tuotettiin KDKT:n ja Kiinan ystävyysvuonna 2009.   Oopperaa esitettiin molempien maiden monissa kaupungeissa.

Perhosrakastavaiset (The Butterfly Lovers) (2010) perustuu kiinalaiseen kansan legendaan ja arvostelee myös kansanvastaista feodaalista järjestelmää.  Ooppera kertoo kuvauksen eri sosiaalisen taustan omaavan kahden rakastavaisen traagisesta kohtalosta.

Aleksandr Pushkinin runoromaani Jevgeni Onegin (Yevgeny Onegin) on sovitettu 1900-luvulla venäläiseksi oopperaksi, jonka mukaan sen tuotti uudestaan Pyongyangin Kim Won Gyun konservatorio 2010.



Olen kääntänyt teosten nimet vapaasti englannista suomeen.

Lähteet

Operatic Art of Korea, Korea Pictorial, Pyongyang 2011

Hannu Kautto

2013-09-26