2013-11-03

Mediamaksu



 Mediamaksu

Yleisradion YLE rahoitukseen on ehdotettu mediamaksua ja valtion budjettirahoitusta.  Samansuuruinen mediamaksu kaikille talouksille on epäoikeudenmukainen, kun ajatellaan esimerkiksi yksinasuvaa ja suurperhettä sekä vähävaraisia ja varakkaita kuten Kansan Radioliitto KaRa toteaa.  Sosiaalisesti tasapainotettu mediamaksu on erittäin vaikea toteuttaa.

Oikeudenmukainen ratkaisu on budjettirahoitus, jolloin kukin osallistuu YLEn rahoittamiseen verotuksensa suhteessa.  Tällöin on turvattava YLEn rahoitus Yleisradiolailla pitkällä aikavälillä riittävänä ja indeksiin sidottuna, sillä porvaripuolueet pyrkisivät vuosittaisessa budjetin laadinnassa pienentämään YLEn osuutta.  Kokoomuksen kansanedustaja kauppaneuvos Eero Lehden mielestä YLEn alasajaminen on vietävä loppuun.  Hänen mukaansa YLEn 3300 työntekijästä riittäisi ehkä 2500.

Kaupallisten mainosrahoitteisten televisiokanavien toimilupamaksu on palautettava (KaRa).  Mediatalojen osingoista suuri osa menee ulkomaisille omistajille ja suursijoittajille.  Kaupalliskanavat saavat etua siitä, että YLE ei myy mainosaikaa.  Joku ulkomainen mediayhtiö voi ostaa kanavia kuten MTV3, Nelonen ja Nova.  Siksi on säilytettävä riippumattomia suomalaisia kanavia, jotka eivät ole liikeyrityksiä.

Opetusministeriön tulisi rahoittaa kulttuuritukena YLEn toimintaa kuten Radion sinfoniaorkesteri RSO, opetusohjelmat ja opettaja-tv.  Ruotsinkieliseen ohjelmatoimintaan tulisi osoittaa budjettirahoitusta.  Kirkkojen tulisi maksaa hartausohjelmansa niin kauan kuin niitä edellytetään YLEltä laissa.

 Budjettirahoituksen ja toimilupamaksujen summan tulee olla reilusti suurempi kuin televisiolupamaksujen tuoton, sillä valtion budjettitukea pitää alkaa käyttää lisäksi epäkaupallisen yhteisöradiotoiminnan ja yhteisötelevisiotoiminnan kehittämiseen ja tukemiseen Suomessa.  Suomen yhteisöradioiden liitto (perustettu 2007)  tiivistää yhteistyötä ja suunnittelee toimintaa jäsenenään KaRa.  Tätä tukee EUn parlamentin päätöslauselma "Kansalaismedia Euroopassa" (25.9.2008; 2008/2011 (INI)).

YLE on ehdottoman tarpeellinen julkisen palvelun mediatoimintana, sillä kaupalliset mediayhtiöt eivät riitä demokraattisen yhteiskunnan tarvitsemaan uutis- ja ajankohtaistoimintaan, kansalaiskeskusteluun sekä eri väestöryhmät huomioon ottavaan monipuoliseen ohjelmatoimintaan (KaRa).  Julkisena palveluna YLEn laatua on mahdollista parantaa toisin kuin kaupallista mediaa.  YLEn verkkotoimintaa, areenaa ja elävää arkistoa on edelleen kehitettävä.

Viestinnän keskusliiton toimitusjohtaja Håkan Gabrielsson kommentoi, että mediamaksu vahvistaisi julkisen sektorin roolia mediassa moniarvoisuuden kustannuksella.  Tässä hän on väärässä, sillä kaupallinen media on yksipuolistunut ja on yksiarvoista: voittoa täytyy tuottaa.  YLE päinvastoin moniarvoistaa ja -puolistaa tasapaksua mediaa.

Sanomalehtien liiton puheenjohtaja, Sanoma Newsin toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen uskoo mediamaksun heikentävän riippumattoman median toimintaedellytyksiä.  Hän ei ymmärrä, että kaupallinen media on itse huonontanut asemaansa heikentämällä laatuaan.  Hänen mielestään tarvittaisiin puolueeton taho arvioimaan, toteuttaako YLE julkisen palvelun tehtävää, ja ratkaisemaan mahdollisia kiistoja siitä, onko jokin YLEn toiminta julkista palvelua.  Tämä on tarpeetonta ja saivartelua.

Iltalehden mukaan Yleisradio kuluttaa "surutta rahaa Tangomarkkinoihin ja saippuasarjaan".  Koska katsojalukuihin tuijotetaan ja YLE joutuu kilpailemaan, niin ilmeisesti YLE on katsonut parhaaksi lähettää myös tällaista ohjelmaa.

Kilpailuviraston mukaan YLEn toimintaa ei tule rajata mediamarkkinoilla, joilla toimivat myös kaupalliset toimijat.  Yksityinen media on arvostellut voimakkaasti YLEn toimenkuvan laajentumista ja sen ilmaiseksi jakamia sisältöjä.  Huhtikuussa 2009 Viestinnän Keskusliitto ja Sanomalehtien liitto olivat YLEn tietojen mukaan lähettäneet jäsenilleen paimenkirjeen, jolla oli tarkoitus yhtenäistää kaupallisen median suhtautumista YLEen.  Paimenkirjeen mukaan YLE vääristää mediakilpailua ja uhkaa maakunta- ja paikallislehtien sekä Suomen tietotoimiston STT asemaa.

Lehdet ovat itse heikentäneet asemaansa ala-arvoisella toimitustyöllä ja vähentämällä toimittajia.  Lehdet omistavat STTn ja vastaavat sen yksipuolisuudesta ja länsisuuntautuneisuudesta.  YLE teki oikein luopuessaan STTn palveluista.  Uutiset verkossa ovat käytännössä ilmaisia, eivätkä lehdet saa enää verkkopalveluitaan kannattavasti maksullisiksi, vaikka YLE lopetettaisiin.

Kaupalliset toimijat pyrkivät vaikuttamaan kansanedustajiin, YLEn johtoon, media-alan avainhenkilöihin, suureen yleisöön ja julkiseen mielipiteeseen.  STT teki Euroopan komissiolle kyselyn, voiko YLE jakaa ilmaiseksi uutisia julkaistavaksi esim. kauppakeskuksissa ja lentoasemilla näyttötauluilla.  YLEn ilmaiset palvelut ovat vastiketta verovarojen käytöstä.

Kaupallinen MTV3 on myös tuominnut yksityisen rahan käytön Ylen ohjelmien rahoitukseen.  Arvostelu koski ruotsinkielisten säätiöiden varojen käyttöä FST5n aamuohjelman rahoitukseen.  Mielestäni on myönteistä, jos YLE saa yksityistä rahoitusta.  MTV3n toimitusjohtajan mukaan Ylen pitää olla verovaroin rahoitettu, eikä se saa haalia yksityistä rahaa toimintaansa.  Kalle Isokallion mielestä Yle käyttää liian suuren osan budjetistaan ruotsinkieliseen ohjelmistoon.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä piti Mikael Jungnerin siirtämistä syrjään poliittisena ajojahtina eli keskusta sai tahtonsa läpi. Taustalla on keskustan ryhmäjohtajan Timo Kallin vaatimus Jungnerin erottamisesta.  Eikö Jungner ole riittävän oikeistolainen?

Yleisradion hallituksen puheenjohtajan Kari Neilimon mukaan Ylelle haettiin "ammattijohtajaa", joka "vie uudenlaista julkisen palvelun yhtiötä menestyksellisesti tulevaisuuteen".  Lauri Kivisen valinnan ratkaisivat laaja johtamiskokemus viestintäalalta, kansainvälisyys ja sidosryhmäosaaminen.

Kivinen on aiemmin toiminut useissa Nokian johtotehtävissä, muun muassa viestintäjohtajana ja nyt Nokia Siemens Networksin yhteiskuntasuhteista ja yritysvastuusta vastaavana johtajana. Hän on 48-vuotias kauppatieteiden maisteri.   Hän ei ole minkään puolueen jäsen, mutta on kuulunut Kokoomuksen Nuorten Liittoon 1970-luvulla.

 YLEn tulee toimia edelleen vallan vahtikoirana, todellisen tiedon välittäjänä ja kansalaisten keskustelun paikkana.  YLEn tulee irtautua hallituksen äänitorven tehtävästään kuten 1990-luvun alun EU-sumutuksen kaltaisesta uutisoinnista.  YLEn tulee luopua antikommunismistaan kuten surullisista Korean demokraattisen kansantasavallan  vastaisista ohjelmista.  YLE saisi myös vähentää hömppäohjelmiaan.

Tarvitsemme runsaasti yleisön kannanottoja ja toimintaa YLEn toiminnan suuntaamiseksi, puolustamiseksi ja kehittämiseksi.  Kansan ääni kuuluviin!  Liittykää Suomen Työväenpuolueeseen ja Kansan Radioliittoon!

Hannu Kautto

2010-04-09