2013-04-25

Suomen armeijasta



Suomen armeijasta

Mielipiteeni Suomen armeijan tulevaisuudesta on, että armeija voitaisiin lopettaa.  Ulkoa ei uhata Suomea, vaan sisältä porvarien ja kapitalistien toimin ja politiikalla.  Costa Ricassa lopetettiin armeija 1948-49.  Tähän voi perehtyä kirjasessa Höivik, T. ja Aas, S., Costa Rica - maa ilman armeijaa, Aseidenriisuntavihkot 28, Suomen Rauhanliitto, Gummerus, Jyväskylä 1988.  Muut lähteet ovat wikipedia ja verkko.

Asevelvollisuus on seitsemässä NATO-maassa, joita on 28.  Useissa Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maissa on asevelvollisuus sekä Euroopassa Suomen lisäksi vain Kreikassa ja Kyproksessa.  Ruotsi siirtyi palkka-armeijaan 1.7.2010.  Valikoivassa asevelvollisuudessa kutsutaan palvelukseen osa ikäluokasta.  Näin on jo käytännössä Suomessa nuorten heikon kunnon vuoksi.

Asevelvollisuudesta luopuminen ehkä nostaisi talouskasvua.  Professori Panu Poutvaara arvioi, että asevelvollisuusarmeija tulee 1-2 prosenttia BKTsta kalliimmaksi kuin palkka-armeija.  Puolustusvoimien todellinen kustannus olisi 2,5-3,5 prosenttia BKTsta.

Suomessa enemmistö kannattaa asevelvollisuutta.  Sen ajatellaan luovan moraalista ryhtiä asevelvollisiin.  Kansalaiset vastaavat maansa turvallisuudesta.  Intissä opitaan erätaitoja ja tutustutaan otokseen ikäluokkaa.  Saatua johtajakoulutusta en arvosta, sillä se näkyy johtajien heikoissa esimiestaidoissa.

Useat vastustavat asevelvollisten pakkotyötä, jota sanotaan jopa orjuudeksi.  Pasifistit vastustavat kaikkea sotimista myös oikeutettua eli ovat toisen posken kääntäjiä.  Monissa Länsi-Euroopan maissa sotilaallista koulutusta annetaan osalle ikäluokasta.  Kantahenkilökunta on palkkasotureita.

Puolustusministeriön laskelmien perusteella asevelvollisuusarmeija tulee Suomelle halvemmaksi kuin palkka-armeija.  Säilyy monipuolinen reservi, jota ammattiarmeijalla ei saada.  Toisaalta asevelvollisten poissaolo työelämästä tulee kalliiksi.

Asevelvollisuusarmeija säilytetään toistaiseksi, samoin varusmiespalvelus vapaaehtoisena naisille.  Palkka-armeijaan ei siirrytä eikä valikoivaan asevelvollisuuteen.  Aseistakieltäytyjäliitto sanoo: ”Siilasmaan työryhmän raportin tarkoitus näyttää olevan pitkittää itsetarkoituksellisesti asevelvollisuusjärjestelmän elinikää ja edistää yhteiskunnan militarisoimista”.  Risto Siilasmaa väitti monien kasarmien ja suuren reservin olevan maalle haitallista.

Monissa maissa on puolisotilaallisia eli paramilitaareja joukkoja, jotka ovat sotilaallisesti järjestettyjä ja koulutettuja siviilijoukkoja.  Ne voivat olla hallituksen luomia joukkoja, sissejä tai yksityisten yritysten joukkoja.  On ja on ollut puolisotilaallisia järjestöjä.  Useat puolisotilaalliset järjestöt ovat tehneet ihmisoikeusrikoksia.

Koska asevelvollisuusarmeija koostuu kansan ihmisistä, niin sitä voidaan pitää siinä mielessä melko luotettavana, ettei se helposti hyökkää kansan kimppuun.  Palkka-armeijan sotilaat saattavat ajatella, että on sama, mitä he tekevät, kunhan palkkansa saavat.  Ehkä paramilitaarit joukot ovat keskimäärin julmimpia.

Hannu Kautto
2010-10-19