2015-05-04

Vastaukset Radio 1:n Kultakuumeen kulttuurin välikysymyksiin puolueille 2015



SUOMEN TYÖVÄENPUOLUE STP                              VASTAUS
FINLANDS ARBETARPARTI FAP
Hannu Kautto                                                                     2015-02-16                                      1(2)



Vastaukset Radio 1:n Kultakuumeen kulttuurin välikysymyksiin puolueille 2015:

Kuuluvatko kulttuuripalvelut (taidemuseot, kirjastot, teatterit) mielestänne peruspalveluihin?

Kyllä kuuluvat.

Mihin kulttuuripalveluun ette missään nimessä koskisi leikkauksia tehdessänne?

Kirjastot ja elokuvakerhot, mutta emme tee leikkauksia.

Pitäisikö kuntien kulttuuripalvelujen valtionosuudet korvamerkitä?

Kyllä pitäisi.

Ns. prosenttitaiteen periaatetta noudatetaan vaihtelevasti julkisessa rakentamisessa. Tulisiko prosenttiperiaate määrätä pakolliseksi kaikkeen rakentamiseen?

Kyllä tulisi.

Pitäisikö itsensä työllistävien taiteilijoiden toimeentuloa vahvistaa perustuloa muistuttavalla taiteilijapalkalla? Perustele.

Kyllä pitäisi.  Koska taiteilijoiden tulot ovat tavallisesti pienet ja satunnaiset, taiteilijat, kirjailijat ja kääntäjät tarvitsevat apurahoja ja tekijänoikeuskorvauksia.  On esitetty tekijänoikeuksista luopumista, mutta tämä edellyttää kunnon palkan maksamista tekijöille ja kalliiden raaka-aineiden hankinnan tukemista.  Taiteilijapalkka saattaa aiheuttaa jyrkän eron ammattilaisten ja harrastelijoiden välillä.  Ammattilaisten ohella tuetaan harrastajien taidetoimintaa huolimatta jaosta akateeminen ja ei-akateeminen taide.

Mikä on kantanne yksityisten ihmisten / yritysten taidelaitoksille annettavien lahjoitusten verovähennysoikeuteen?

Ne ovat oikeutetut ja pienehkö summa.  Vastaus vaatii perustelun.  Verotuksen progressio on palautettava suuriin palkkatuloihin.  Näin on verotettava myös pääomatuloja.  Veronkierto on torjuttava.  On kiristettävä suuryritysten yhteisöveroa ja palautettava kelamaksu.  Kunnallisverotuksessa on siirryttävä progressiiviseen verotukseen ja luovuttava pääomatulojen verovapaudesta.  Varallisuusvero suurille omaisuuksille on otettava jälleen käyttöön.  Arvonlisävero on pienennettävä ruoan ja muiden välttämättömyystavaroiden kohdalla.  (Samalla turvataan sote-palvelut.)

Nykyisin noin puolet valtion taiteen rahoittamiseen käytettävästä budjetista tulee veikkausvoittovaroista. Onko tämä kestävä malli vai pitäisikö kulttuurin tuki siirtää kokonaisuudessaan valtion budjettiin?

Ei ole kestävä malli.  Veikkauksen lisäksi tarvitaan valtion riittävä tuki.

Kenen näkökulmasta tekijänoikeusjärjestelmää tulisi ennen kaikkea kehittää (kuluttajan, tekijän vai tuottajan)?

Jos tekijä saa riittävän toimeentulon, ei tekijänoikeusjärjestelmää tarvita (katso edellä).  Jos tekijän tulot ovat pienet, tulee tekijänoikeusjärjestelmää kehittää.  Tämä hyödyttäisi myös kuluttajaa.  Kuitenkin tekijänoikeusjärjestelmä jarruttaa kulttuurin kehittymistä (vertaa patentit).

Pitäisikö yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen toiminnot yhdistää?

Ei pitäisi yhdistää, vaan kehittää yhteistyötä.  Yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat avoimia, julkisia ja autonomisia laitoksia.

Millä tavoin kulttuuriyrittäjyyttä ja luovien alojen työpaikkojen syntymistä tulisi tukea?

Mikro- ja pienyritykset voivat saada erilaisia tukia muun muassa: investointirahoitus, kehittämistuki, käynnistysavustus, starttiraha, valmistelurahoitus, naisyrittäjälaina, pienlaina ja pientakaus.  Näiden tukien kohdetta tulee laajentaa koskemaan myös kulttuuriyrittäjyyttä.  Yrityksen perustamiseen liittyvää byrokratiaa on vähennettävä.

Frankfurtin kirjamessut toivat suomalaiselle kulttuurille paljon mediahuomiota, mutta olivat myös veronmaksajille ja kirja-alalle kallis ponnistus. Pitääkö Suomen jatkossakin panostaa tämän kaltaisiin kulttuuriviennin kärkihankkeisiin? Perustele.

Kyllä pitää.  Suomalaiset kustantajat eivät osaa markkinoida paitsi Best Seller -teoksia.  Uudistamalla verotus (katso edellä) on varaa kulttuuriviennin ponnistuksiin.

Mikä on Yle-veron merkitys suomalaiselle kulttuurille?

Riittävän Yle-veron merkitys on suuri edellyttäen, että Yle tuottaisi ja esittäisi korkeatasoisia ohjelmia.  Nyt Yle esittää liikaa tyhjää viihdettä ehkä kilpailemalla kaupallisen median kanssa.  Mieleen nousee Eino S Revon kausi.  Yle vaikuttaa joskus vain lasten ja nuorten medialta.

Pitäisikö Ylen toiminnot pilkkoa jotta julkisesta palvelusta ei koituisi haittaa kaupallisille mediatoimijoille?

Yleä ei pidä pilkkoa, mutta Ylen tulee palata perinteisiin tehtäviinsä.  Kaupallinen media itkee aina samoin kuin Elinkeinoelämän keskusliitto.

Mikä on puolueenne keskeisin kulttuuripoliittinen tavoite?

Kulttuuri kuuluu kansalle eli kaikki kulttuuri koko kansan käyttöön kuten leipä.


Kehotan ystävällisesti tutustumaan Suomen Työväenpuolueen ohjelmaan Kulttuuripolitiikka 2015.