2015-05-04

Ruoka- ja lääkekulttuuri



Erittäin tärkeä on ruokakulttuuri siksi, että ravinto vaikuttaa ihmisten terveyteen.  Suomen virallinen terveellinen ruokavalio näyttää aiheuttavan enemmän haittaa kuin hyötyä.  Se on teoriaa eikä perustu todelliseen tietoon.  Lääketiede väheksyy ruoan osuutta ongelmien synnyssä ja koettaa hoitaa sairauksia lääkkein eikä ruokavaliota muuttamalla.  Lasten ravinteita vailla oleva pikaruoka, välipalat, liika sokeri ja virvoitusjuomat ovat tärkeimmät syyt lasten ja nuorten ongelmiin.  Päivän ateria muodostuu makeista aamiaismuroista, rasvattomasta maidosta, margariinista, naksuista, pitsoista, hampurilaisista, ranskalaisista perunoista, kolajuomasta, energiajuomasta, perunalastuista, jäätelöstä ja makeisista.

Englantilainen John Yudkin julkaisi 1972 kirjansa Pure, White and Deadly - Puhdasta, valkoista, tappavaa: kirja sokerista, jossa hän esittää sokerin tärkeimmäksi syyksi sydän- ja verisuonisairauksille.  Kirja on suosittu, mutta vallalle jäi yhdysvaltalaisen Ancel Keysin teoria tyydyttyneistä rasvoista pahimpana terveysuhkana.  Ancel Keys aloitti 1958 Seitsemän maan tutkimuksen, jossa löytyi muun muassa positiivinen korrelaatio tyydyttyneen rasvan kulutuksen ja sydäntautien välille seitsemän maan välillä, joista Suomi oli yksi.  Ongelmana on, että Keys jätti tarkoituksellisesti pois 1) maat, joissa syödään runsaasti rasvaa, mutta on vähän sydänsairauksia kuten Hollanti ja Norja, 2) maat, joissa rasvan kulutus on alhainen, mutta sydänsairauksia on runsaasti kuten Chile.  Keys käytti tietoja vain maista, jotka tukivat hänen teoriaansa.  Se on vain todistamatonta teoriaa.

Professori Yudkinin tutkimukset kuitenkin lytättin, professori Robert Lustigin - yhden maailman tunnetuimmista endokrinologeista - mielestä järjestetyllä kampanjalla, jonka tarkoitus oli saattaa Yudkin huonoon valoon.  Suuri osa kritiikistä tuli toisilta akateemisilta tutkijoilta, joiden omat tutkimukset olivat paremmin sopusoinnussa sen kanssa, miten elintarviketeollisuus oli suuntautumassa.  Yudkinin silloinen kollega, tri. Richard Bruckdorfer UCL:stä sanoo: "Elintarviketeollisuus, varsinkin sokeriteollisuus, lobbasi valtavasti ja Yudkin valitti katkerasti, että he vääristelivät hänen ideoitaan.  Lustig sanoo, että Yudkin "yksinkertaisesti heitettiin bussin alle" koska valtavia taloudellisia etuja oli saavutettavissa syyttämällä rasvaa sokerin asemasta sydäntautien roistoksi.

Haittojen katsotaan johtuvan geeneistä ja haittoja hoidetaan lääkkein.  Arvo Ylppö sanoi, että jos haluaa elää pitkään, kannattaa välttää lääkkeitä.  Eläinrasvojen vaarallisuus on yksi myytti, jota ei ole tieteellisesti todistettu.  Teollisesti tuotetut rasvat tuovat todistetusti terveydellisiä ongelmia.  Kaloriajattelu on toinen myytti.  Hormonit säätelevät aineenvaihduntaa.  Kolmas myytti on kotimaisen ruoan puhtaus.  Ruokapöytä täyttyy ruokaan lisätyistä kemikaaleista.  Niitä tavataan eurooppalaisissa ihmisissä tutkimuksen mukaan yli 300, joita ei ollut olemassa 50 vuotta sitten.  Makua antavat aineet saavat ihmiset syömään paljon eli he jäävät koukkuun.  Coca-Colassa oli aikoinaan kokaiinia.

Tiede on valtaa ja lääketiede vallankäyttöväline, joka on korvannut uskonnon.  Lääketieteellä vaikutetaan ihmisten fyysiseen ja henkiseen koskemattomuuteen.  Ruokateollisuus on median suuri rahoittaja.  Lehtien omistajat ratkaisevat mitä painetaan ja julkaistaan mainoksia sekä ruokateollisuuden valmiita artikkeleja.  Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ei julkaista kirjoituksia, vaan virallisesta ruokavaliosta, josta ei ole mitään näyttöä.  Tutkimukset osoittavat sen olevan haitallinen terveydelle.  Se lisää diabeteksen riskiä.  Tutkimuksessa MONICA 1990-luvulla verrattiin eri maiden tyydytettyjen eläinrasvojen kulutusta ja sydäntautikuolleisuutta.  Näillä ei ole mitään yhteyttä keskenään.

Pohjois-Karjala -projektin tulos oli manipuloitu.  Köyhät kuolevat nuorempina kuin parempiosaiset.  Elämä on henkisesti ja ruumiillisesti kovempaa vähempiosaisille.  Sydänkuolleisuus väheni melkein kaikkialla maailmassa samalla, kun Pohjois-Karjalassa uskottiin margariiniin, elintason noustessa ja elämän helpottuessa Suomenkin peräkylissä.  Muutokset johtuvat hyvin monista tekijöistä.

Länsimaat maksavat sairausvakuutusjärjestelmillään lääketehtaiden tuotekehittelyn, jonka tulokset osakkeenomistajat korjaavat voittoina ja yhtiöiden johto optioina.  Kuluttajat eivät hyödy mitään, vaikka ovat rahoittaneet liiketoimen veroillaan.  Suomessa vähärasvaisuuden ajatus on myynyt hyvin, sillä usko viranomaisiin ja kaupan mainoksiin on vahva.  Vähärasvaisuutta ei ole koskaan tutkittu käytännössä.

Eurooppalaisen standardin mukaan sairauksilla on numero ja suositeltu numeroitu hoito.  Se on yleensä lääke tai leikkaus.  Muu hoito on virhe tai puoskarointia.  Virallisen hoidon tuloksella tai potilaan voinnilla ei ole merkitystä, vaan ”tieteellinen” järjestys on tärkeä.

Lääketieteen koneisto hallitsee mielipiteiden muokkauksen.  Lääketieteen käytössä on tietokantajärjestelmiä, mutta ne edustavat sensuuria.  Tietokantoihin pääsee valikoitu joukko lehtiä, ja suuri osa tiedosta jää niiden ulkopuolelle.  Lääketiede polkee paljon paikoillaan, sillä vaihtoehtoja ei ole järjestelmässä eli todellinen kilpailu puuttuu lääketieteestä.

Pasteur väitti, että tulehdussairaudet johtuvat vain ulkopuolisista bakteereista, koska ihminen on puhdas.  Béchampin mukaan sairauden syntyyn vaikuttaa elimistön tila ja kyky vastustaa sairautta.  Béchamp näki meidän elävän bakteerien keskellä ja bakteerien meissä.  Pasteurin yksinkertaistettu sairauden malli voitti.  Yksinkertaistettu sairauksien syy lupasi paljon taloudellisia mahdollisuuksia lääke- ja ruokateollisuudelle.  Nykyaikainen lääke- ja ruokateollisuus alkoi.  Antibiootteja käytetään runsaasti ja takapotkuja on tullut kuten sairaalabakteerit.  Lääkkeiden käyttöä pidetään normaalina.

Kolesteroliajattelu edustaa tyypillistä Pasteurin näkökantaa, jossa yhtä tekijää pidetään monimutkaisen sairauskentän ainoana syynä.  Lääkekierre on liiketaloudellista ajattelua.  Jos statiinit aiheuttavat lihaskipuja, niin kipuihin määrätään Vioxx-kipulääkettä, joka aiheuttaa äkillisiä sydänkuolemia.  Näiden ehkäisemiseksi statiinit alun perin määrättiin.  Vioxx aiheutti jopa 139000 ihmisen sydänkohtauksen, halvauksen ja kuoleman ennen kuin se kiellettiin.  Lääketeollisuus on maailman tuottavin teollisuudenala.

Suomessa kasvatetusta siipikarjasta ei tiedä, mitä saa sisäänsä, kun syö viranomaisten suosittelemaa vähärasvaista kanaa.  Ranskassa kanan ravinto on pyritty saamaan luonnolliseksi.  Makuero kotimaiseen kanaan on huomattava.  Suomalainen broileri maistuu kumiankalta.  Sika on jalostettu niin pitkälle rasvattomuuden suuntaan, että maku muistuttaa selluloosaa.  Luonnon ruokaa syövä eläin on vailla terveysongelmia ja sen rasvakoostumus on ideaalinen.

Suomessa on ehkä eniten maailmassa laktoosi-intoleranssia ja keliakiaa, jotka ovat lähes tuntemattomia Saksassa, Ranskassa ja Italiassa.  Suomi on insinöörien maa, jossa ihmisruokaan suhtaudutaan kuin rehuun, jolla täytetään vatsa.  Muu ruokaan liittyvä on turhuutta.  Suomi on monopolien maa, jossa pientuotantoa hävitetään.  Suomi on maailman ruokamanipulaation sosiaalinen kokeilukenttä.  Ruokatuotanto on luotu vain suurteollisuuden ja markettien tarpeita varten.  Suomalaisten nykypolvi ei tiedä, miltä luonnollinen, puhdas ja käsittelemätön ruoka maistuu.

Kun keinotekoisesti tuotettu ruoka ei maistu miltään, luodaan maku kemiallisesti.  Kemikaalien määrää on lisätty jatkuvasti lasten ruoassa.  Keinotekoinen ruoka maistuu, mutta käsittelemätön ei.  On sama, syökö broileria, kassilohta tai viljasikaa, sillä mikä tahansa maistuu, kun siihen lisätään aromisuolaa, sokeria ja ketsuppia.  Ruoka, ympäristö ja terveys kuuluvat yhteen.  Kaikki ne vaikuttavat toisiinsa.

Lääke- ja ruokatehtaat ovat lobbanneet EU-parlamenttia saadakseen hyväksytyksi geenimanipuloidun ruoan, kieltää vitamiinien vapaakaupan ja panna rajoituksia muille kuin niille sopiville hoidoille.  Lobbauksen tarkoituksena on varmistaa lääke- ja ruokatehtaiden edut.

Median kolme suurinta rahoittajaa ovat ruoka-, lääke- ja öljyteollisuus, jotka valvovat missä yhteydessä heidän mainoksensa esitetään.  Suomen kolesterolijupakan aikoina suuri päivälehti julkaisi aiheesta kriittisiä kirjoituksia, jolloin maan suurin meijeriyhtiö kiristi lehteä ilmoittamalla lopettavansa mainonnan lehdessä.  Tällaista ei tapahdu enää mediassa, vaan kirjoitukset ja ohjelmat ovat muuttuneet viihteeksi, joilla täytetään mainosten välinen tila ja aika.  Lehtien jutut tulevat usein suurista kansainvälisistä mediayhtiöistä.

Yhdysvaltojen lääkkeistä ja ruoasta vastaava virasto FDA määrää myös, miten Suomessa pitäisi elää.  FDAn komiteat päättävät, koska aloitetaan lääkitys milläkin syyllä tai laboratorioarvolla, ja ovat maailmanlaajuisten hoitosuositusten laatijat.  Lääketeollisuus pyrkii vaikuttamaan virastoon.

Nykyajan ruokaongelman ydin on, että ruoka on muokattua ja sitä riittää Suomessa melkein kaikille.  Kärsimme aliravitsemuksesta ravinneaineiden suhteen, mutta kaloreita riittää liiaksi.  Moni ylipainoinen kärsii todellisuudessa aliravitsemuksesta.  Jos luonnollinen ravinto olisi pahasta, olisi ihmiskunta hävinnyt aikoja sitten.  Luomuruoka on todellinen vaihtoehto.

Luomuviljellyt kasvikset sisältävät yli kaksi kertaa enemmän ravinneaineita kuin tehoviljellyt, jotka sisältävät paljon torjunta-aineita ja muita myrkkyjä.  Maksan täytyy käsitellä kaikki ympäristömyrkyt ja ruoan lisäaineet.  Jos eläin on saanut laiduntaa vapaasti syöden sille ominaista ruokaa, niin lihan sisältämä rasva on ideaalista.

Hannu Kautto

2015-02-17