2014-09-14

Kulttuuripoliittinen ohjelma



Suomen Työväenpuolue on laatinut Kulttuuripoliittisen ohjelman, joka löytyy puolueen kotisivulta kohdasta Asiakirjoja.  Koska ohjelma on laaja, ei sitä voi kovin perusteellisesti esitellä tässä.
Johdannossa käsitellään kulttuurin tarvetta ja laatua.  Yleiseen tasa-arvoon tulee liittää myös kulttuurinen ja sivistyksellinen tasa-arvo, mikä takaa sosiaalisen ja alueellisen tasa-arvon.  Pureudutaan porvarillisiin taidekäsityksiin.
Luvussa Koulutus hahmotellaan siihen liittyviä yleisiä aiheita kuten yhdenvertaisuus ja oikeudenmukaisuus.  Lainataan brasilialaisen pedagogin Paulo Freiren pedagogiikkaa, kuinka sitä voitaisiin soveltaa päivähoidosta aikuiskoulutukseen.  Oppimisen on tarkoitus johtaa toimintaan ja muutokseen.  Kasvatuksen ja koulutuksen päämääränä on maailman muuttaminen paremmaksi.
Selvitetään Pertti Hemánuksen mukaan, miten Suomessa indoktrinoidaan.  Esitetään, kuinka suomalaisten historian ja yhteiskuntaopin opettajien asennoituminen talouselämään oli 1970 taantumuksellisempi kuin minkään aineryhmän korkeakouluopiskelijoiden.  Viitataan esi-, perus- ja lisäopetuksen opetussuunnitelmaan 2016, jota muotoillaan ja josta syksyllä 2012 julkaistiin luonnos.
Koulutukseen paneudutaan alaluvuissa Lasten päivähoito ja esikoulu, Peruskoulu, Lukio, Ammatillinen koulutus, Korkeakoulututkimus ja -opetus sekä Aikuiskoulutus.
Luvussa Taide, media ja kulttuuri hahmotellaan taiteen olemusta ja tavoitteita sekä eritellään porvarillista taidetta ja kulttuuriteollisuutta.  Esitetään kuinka lähiöihin ja uudisalueille tulee normin mukaisesti rakentaa kerhohuoneita ja kulttuuritiloja.
Taide ja kitsch -alaluku selvittää kitschin olemusta ja kitschin eroa taiteesta.  Esimerkiksi eri uskontoihin liittyy monenlaista kitschiä ja eri uskontokuntien temppelit ovat täynnä kitschiä.
Alaluvussa Viestintä- ja mediakasvatus vaaditaan mainittua kasvatusta, jotta opitaan medialukutaitoa.  Eritellään länsimaista porvarillista valtavirtamediaa.
Alaluvuissa Museot, Kirjastot, Ammattilaiset ja harrastajat, Apurahat, Näyttelytilat, Kuvataide ja veistotaide, Kirjallisuus, Sirkus, Valokuva, Elokuva, Musiikki ja laulu, Teatteri, Tanssi ja baletti, Ooppera ja Muut teokset esitellään näitä lyhyesti.  Alaluvut Radio ja Televisio arvioivat sähköistä viestintää.
Painettua viestintää käsitellään alaluvuissa Sanomalehdistö, Sarjakuva ja Aikakauslehdistö.  Työväen lehdistöä on tuettava.  On tiedostettava porvarillisten lehtien sisältö.
Verkon sirpalemaisia tietoja tulee tarkastella lähdekriittisesti tieteellisellä maailmankatsomuksella kuten alaluvussa Verkko todetaan.
Alaluvuissa Liikuntatoimi, Nuorisotyö ja Työväen kulttuuri pohditaan näiden sisältöä.
Mistä varat? -alaluvussa esitetään keino kulttuurin rahoittamiseen.  Alaluvussa Avustukset kirkolliseen ja uskonnolliseen toimintaan ehdotetaan kirkkojen verotusoikeuden lopettaminen.
Lopuksi alaluvussa Kansainvälinen yhteistyö selvitetään ympäristökasvatusta ja kansainvälistä kulttuurista moninaisuutta.  On torjuttava kaupallista kulttuuria varsinkin angloamerikkalaista.
Hannu Kautto
12.4.2014