2012-06-23

Aalto-lehtikatsaus

Aalto-lehtikatsaus         

Aalto University Magazine 02/2012 on mielenkiintoinen, sillä siinä on yhtenä aiheena Terveydenhuolto vuonna 2030.  Lehdessä esitetään monenlaisia väitteitä.  Professori Sinikka Vanhala sanoo palstalla Kiperä kysymys, että "Lähes 4/5 palkansaajista on edelleen 'tyypillisessä' työsuhteessa eli tekee jatkuvaa kokoaikatyötä".  Käytännössä tilanne ei näytä tältä, sillä lehdissä on runsaasti kirjoituksia epätyypillisistä töistä ja työntekijöiden vuokraamisesta.  Epätyypillisten töiden osuus on kasvamassa.  Vanhala ei esitä mitään tilastoja siitä, kuinka erilaiset työsuhteet ovat kehittyneet.  Vanhala ei puutu lainkaan työttömien osuuteen.  Juttu on nollan arvoinen.

Terveydenhuollon kysymykset ovat:
1. Miten terveydenhuolto muuttuu vuoteen 2030 mennessä?
2. Miten kasvava vanhusväestö hoidetaan tulevaisuudessa?
3. Millaisia eettisiä kysymyksiä terveydenhuoltoon liittyy 2030?
Esitän vastauksista mielestäni tärkeät kohdat.

Professori Risto Ilmoniemi korvaa antureilla terveydenhoidon henkilökuntaa:

1. "Henkilökohtaisia, mukana kulkevia antureita sekä diagnoosi-, hoito- ja apuvälineitä tulee lisää.  Mittalaitteista, nettiin talletetuista potilastiedoista ja muista potilaan antamista tiedoista saadaan tekoälyjärjestelmien tekemiä diagnooseja ja hoito-ohjeita ilman, että potilas käy terveysasemalla tai sairaalassa."  Tämä tuntuu liittyvän kuntauudistukseen, jossa terveysasemia on jo nyt lopetettu ja loput terveysasemat ovat keskuksissa, koska kaukana keskuksista asuu vähän ihmisiä.  Mutta kuinka potilas saa tarvittavan hoidon ja lääkkeet?  Vastauksessa kuultaa usko lääketieteellisen tekniikan vallankumoukseen.

"On tarpeen ottaa käyttöön teollisuudesta tuttuja menetelmiä toiminnan tehostamiseksi, hoitovirheiden vähentämiseksi sekä sen takaamiseksi, että hoitajille jää riittävästi aikaa potilaskontaktiin."  Kontakti tapahtunee puhelimitse tai verkoitse, koska potilaan ei tarvitse mennä terveysasemalle.  Ristiriita: kuinka hoitajalle jää riittävästi aikaa, kun hoitajien lukumäärä näyttää vähenevän?

2. "Henkilöstöä saattaa olla vähemmän, mutta heillä tulisi olla enemmän aikaa potilaille kuin nykyään."  Edellinen ristiriita toistuu, sillä hoitajia lienee tulevaisuudessa entistä vähemmän.  "Roboteista ei pidä kuitenkaan tehdä ihmissuhteiden korvaajia."  Taitaa olla pelkkä toive!

3. "Yhteiskunnalla ei liene varaa tarjota kaikkea diagnostiikkaa tai hoitoa kaikille.  Avoimuuden vaatimus pakottanee terveydenhoidon toimijat keskustelemaan entistä enemmän priorisoinnin periaatteista."  Jo nyt priorisointi on selvä: rikkaat porvarit saavat aina hoitoa yksityissairaaloissaan verrattuna työläisiin, jotka eivät useinkaan mene edes terveysasemalle kuin pakon edessä.

Arkkitehti Antti Autio purkaisi perinteistä järjestelmää:

1. "Modernissa sairaalassa potilas osallistuu omaan hoitoonsa, ja esimerkiksi sukulaisten panos edistää toipumista ja jakaa myös työtaakkaa."  Potilas tehnee itselleen tähystysleikkauksia vaikkapa umpisuolen lisäkkeen poiston.  Autio ilmeisesti laskee työttömien sukulaisten varaan, sillä työtätekevät eivät juuri ehdi tai jaksa hoitotyöhön.

"Radikaali, potilaalle näkymätön muutos on se, miten järjestelmä rahoitetaan ja organisoidaan.  Perinteistä järjestelmää joudutaan purkamaan, mutta parhaassa tapauksessa palvelujen saavutettavuus paranee."  Kuinka käy?  Tällä hetkellä verotuloja vähennetään (tosin alv kasvaa) ja palveluja leikataan.  Terveysasemia lopetetaan, palvelujen saavutettavuus heikkenee.  Ehkä virtuaalipalveluilla koetetaan korvata varsinaista hoitoa.

2. "Resurssit eivät riitä medikalisaatioon perustuvassa vanhustenhoidossa, jossa vanhukset asuvat terveyskeskusten vuodeosastoilla jopa vuosia.  Nykyinen kallis järjestelmä on purettava.  Vuonna 2030 vanhukset asuvat kotonaan, ja palvelut ovat rollaattorimatkan säteellä."  ... "Kivijalkakaupat tulevat takaisin, ja syntyy uusia, yhteisöllisyyttä tukevia palvelumuotoja.  Yksilöllinen kotihoidon palvelu on lähellä, mutta käytössä vain tarpeen mukaan.  Kortteleissa on eri asumismuotoja, ja vähävaraisten vanhusten asumista subventoidaan."  Uskomatonta optimismia!  Kuinka palaamme menneeseen aikaan, jolloin vielä 1970-luvulla pikku myymälöitä kuten maitokauppoja oli runsaasti?  Jalaton diabeetikko ei käytä rollaattoria.  Lopetetaanko suuret kauppakeskukset?  Subventoinnit jäävät määrärahojen puutteessa.

"Korttelit ovat sijoittajille haastavia, joten kunnan ja rakentajan yhteistyö on suunnitteluvaiheessa olennaista."  Sijoittajista pyritään huolehtimaan kuten aina, ja gryndauksen kulta-aika 1960-70-luvuilta on hyvässä muistissa.  Grynderit tienasivat uskomattomia ylivoittoja.

3.  "Tulevaisuudessa ihmiset ovat enemmän vastuussa omasta terveydestään.  Ihminen osallistuu oman terveyden ylläpitoon, vaikka lisäveroja tuskin tulee esimerkiksi tupakoitsijoille."  Kuinka vastuut toteutetaan?  Tupakilla ja holipompelilla on vero, jota voidaan korottaa.  Kukaties tavoitteena on, että Suomi on 2030 raivoraitis, mitä nyt herrat tupruttelevat havannalaisia ja ryyppivät konjakkia.

Professori Andy Miah sitoo vanhukset verkkoriippuvuuteen:

1. "Digitaalisen teknologian hyödyntäminen tarkoittaa, että otamme enemmän vastuuta omasta hoidostamme ja toisinaan sivuutamme virallisen terveydenhuollon.  Terveyttämme valvovia verkko- ja mobiilipalveluja tulee lisää.  Suuri osa tästä perustuu vapaaehtoiseen itsetarkkailuun ja tapahtuu nanokokoisilla laitteilla."  Pikemmin näyttää siltä, että virallinen terveydenhuolto sivuuttaa meidät vähävaraiset.  Käperryttääkö itsetarkkailu ihmiset itseensä eli oman navan tuijottajiksi?

2. "Päivittäisiin tarpeisiini vastataan älykkäillä järjestelmillä, jotka kommunikoivat keskenään." ... "Lääkekaappini kertoo lääkärilleni, kun lääkkeeni ovat vähissä, lisää toimitetaan automaattisesti.  Hoitaja voi sopia virtuaalitapaamisen kalenteriini.  Tämä ei silti tarkoita, että olen yksin.  Minut kudotaan eri puolilla maailmaa asuvien ystävien ja perheenjäsenten verkkoon, jossa voimme jatkuvasti jakaa elämämme."  Jälleen mahtavaa tiede- ja teknologiauskoa!  Kulkevatko lääkkeet sähköjohdossa tai langattomalla yhteydellä?  Vanhukset ovat 2030 siis verkkoriippuvaisia kuten nykyään monet teininörtit.  Addikteja on monenlaisia.

3. "Suurin terveydenhuoltoon liittyvä moraalinen päätös koskee sitä, kuinka pitkälle yhteiskunnat ovat valmiita tavoittelemaan hyvää elämää." ... "Jos halutaan tavoitella elämän jatkumista loputtomiin, on varmistettava, että se edistää sosiaalista oikeutta ja tasa-arvoa.  Ei ole järkevää, että teknologia olisi vain rikkaiden ulottuvissa, sillä suorittavaa työtä tekevät ihmiset tarvitsevat enemmän kestokykyä kuin toimistotyöläiset.  Vaihtoehtojen yleistyessä ne tulevat kaikkien ulottuville."  On järjetöntä puhua elämän jatkumisesta loputtomiin.  Kapitalismissa rikkaat loiset voivat käyttää kaikki mahdolliset keinot riippuakseen kiinni elämässä.  Huolehditaanko työntekijöistä, työttömistä ja asunnottomista?

Arviot terveydenhuollon tulevasta kehityksestä vaikuttavat eliitin edustajien kirjoituspöytänsä ääressä ja kokouksissaan tekemiltä.  Arviot vaikuttavat kopeilta, julkeilta, itsevarmoilta ja ylimielisiltä.  Onkohan näistä asioista kuultu lainkaan työtätekeviä?  Äijät eivät perustele uskomuksiaan mitenkään.  Uskomatonta, kuinka vähän suuripalkkaiset professorit ja projektipäälliköt saavat aikaan.

Degrowth

Tutkijaveljekset Timo ja Paavo Järvensivu tarkastelevat hyvinvoinnin lisäämistä talouskasvutta (degrowth).  "Puhumme kehittyvistä maista, joiden tulisi kasvaa kehittyneiden maiden kaltaisiksi." ... "Maailmantalous kuluttaa nyt ekologisia resursseja 40 prosenttia yli kestävän tason."  Kehittyneen maan malli, josta kasvun kannattajat puhuvat, on ilmeisesti USA, vaikka Järvensivut eivät sitä sano.  Ajatusleikki on mahdoton: Kehittyvän maan tulisi hyökätä naapurimantereelle johonkin valtioon (jos varoja olisi) tekemään geopoliittisia valtauksia, heikentää ihmisoikeuksia (kaikkien asukkaiden paitsi saappaiden nuolijoiden), soveltaa demokratiaa (äärimmäistä kapitalismia) ja vapautta (riistää työläisiä).

Työelämästä

Jyrki JJ Kasvi esittää ihmeellisiä asioita kolumnissaan Seikkailu työelämässä.  "Koulutus vanhenee nopeasti, eikä tutkinto takaa enää mitään.  Perinteiset rajamuurit opiskelun, työelämän ja eläkkeen välillä murenevat.  Opiskelun ohessa käydään töissä, työn ohella opiskellaan ja ollaan osa-aikaeläkkeellä, ja eläkkeellä pyöritetään omaa yritystä."  Vihreä Kasvi esittelee kapitalismin sekamelskaa, mutta ei ymmärrettävistä syistä keksi kunnon korjausta asiain tilaan eli sosialismia.

"Yhä useampi huolehtii työssä käymisen lisäksi lapsistaan, vanhemmistaan tai sairaasta puolisostaan."  Kuinka on, eikö sinkkujen osuus ole kasvanut?  Kasvin mielestä ei kai ennen huolehdittu lapsista.  Vanhemmista on pakko ryhtyä huolehtimaan enemmän, kun hoitopaikkojen, hoitajien ja lääkärien määrä vähenee, vaikka paluuta maanviljelys-Suomeen ei ole.  Nykyinen asumismuoto - aikuiset lapset ja heidän vanhempansa asuvat eri asunnoissa mahdollisesti eri paikkakunnilla - vaikeuttaa vanhempien hoitoa, vaikka lapset sitä haluaisivat.  Samoin sairaasta puolisosta on huolehdittava, vaikka se kotioloissa on vaikeaa työssä käyvälle.  Eläkeläiselle puolison hoito on helpompaa, jos kunto on hyvä.

"Depressio on jo yleisin yksittäinen työkyvyttömyyseläkkeen myöntämisen syy.  Kyse ei kuitenkaan aina ole työntekijän vaan työpaikan sairaudesta, sillä usein eläkkeelle pääsyn jälkeen depressio helpottaa.  Pienenevien ikäluokkien Suomella ei ole varaa päästää ihmisiä ennenaikaiselle eläkkeelle, jos työpaikan tai ammatin vaihtaminen voisi palauttaa työkyvyn.  Valitettavasti uuden ammatin opiskelu ei ole kaikille taloudellisesti mahdollista, ja mistä masennuspotilas ottaisi työnhaun tai opiskelun vaatimat henkiset voimavarat."

Työpaikan sairaus on hyvä havainto, joskaan ei uusi.  Ihmisiä voi päästää "ennenaikaiselle eläkkeelle", jos yhteiskunnalla on varaa antaa ihmisille lopputili ja olla työllistämättä nuoria ja muita työttömiä.  Ei ole varmaa, että työpaikan vaihto tai uuden ammatin opiskelu vähentää masennusta.  Uuden ammatin opiskelu johtaa usein siihen, että työntekijä on vielä toisesta ammatista työtön.

Lähde

blogs.aalto.fi/magazine  


Hannu Kautto

2012-06-23