2015-09-08

Timo Partasen työelämästä ja TIMO KANSALAISTOIMINNASSA



Timo Partasen työelämästä

Timo ”Tinde” Juhana Partasen (13.3.1938-1.5.2015) työura oli pitkä ja lavea.  Timon akateemiset arvot: humanististen tieteiden kandidaatti, Master of Science eli maisteri USAssa, filosofian maisteri ja filosofian tohtori.

Tinde aloitti 1964 tieteellisen uransa Suomen Sydänliitossa ja toimi sitten 1964-94 Työterveyslaitoksessa tutkijana ja tilastollisen osaston johtajana sekä jatkoi siellä 2001 saakka vanhempana tieteenharjoittajana.  Eläkkeelle siirtymisensä 2001 jälkeen hän toimi vierailevana professorina Costa Rican Kansallisessa Yliopistossa, jossa jatkoi 2006 kunniaprofessorina.  Timo toimi monessa yliopistossa ja laitoksessa dosenttina tai vierailevana tieteilijänä ja neuvonantajana.

Timo opiskeli 47 erilaisella kurssilla, mm. ”syövän syyt ja ehkäisy”.  Hän sai 1966 todistuksen ympäristöhygieniasta Cincinnatin yliopistossa.  Hän toimi koordinaattorina yli sadassa tieteellisessä projektissa esim. maissa Pohjoismaat, Kenia, Tansania, Uganda, Espanja, Costa Rica, Kuuba, Kolumbia, Brasilia, Nicaragua, Guatemala ja Panama sekä Suomessa kahdeksassa kansanterveyteen liittyvässä komiteassa.

Asiantuntijatehtävissä Timo toimi mm. järjestöissä WHO, ILO ja EU.  Monenlaisia konferensseja hänelle kertyi yli sata ja kolmen tieteellisen lehden toimitusneuvoston jäsenyys.  Hän suunnitteli ja antoi akateemista koulutusta jo mainittujen maiden lisäksi maissa Saksat, Ranska, Puola ja Zimbabwe sekä entisen Neuvostoliiton tasavalloissa.

Timo ohjasi kolmen tohtori- ja kolmen maisteriopiskelijan työn.  Yksi väitöskirja koski virallisten (koulunopettajat) ja epävirallisten (tori- ja hallikauppiaat) työntekijöiden työn kehityskaaren liittyvyyksiä mielenterveyteen määrällisesti ja laadullisesti.  Timo perusti lehden Terveys, työ ja ympäristö, Keski-Amerikan uutisia, jonka päätoimittajana hän oli 2005-07 ja sen jälkeen toisena toimittajana.

Monilla aloilla Timo jatkoi työtään: terveyden parantaminen ja sosiaalinen määräytyminen, työterveysriskien arvioiminen, ammattiperäinen syöpä, vierastyöläiset, sosiaalinen epidemiologia ja etiikka sekä työterveyden tunnusluvut.  Timo julkaisi yksin tai yleensä työryhmän kanssa 219 tieteellistä artikkelia 18.9.2011 mennessä.  Timo kirjoitti lisäksi yleistajuisia artikkeleita, kongressiesitelmien painettuja tiivistelmiä sekä häntä haastateltiin radioissa ja televisioissa.

Tutkimusryhmän tai muun kerätyn aineiston Timo analysoi tilastollisesti ja laajat tiedostot epidemiologisesti.   Varhaisia aiheita olivat ilman hiukkaset, asbestisairauksien syyt, kivityöntekijät ja silikoosi.  Tärkeä alue oli työympäristön kuormitus ja parantaminen, josta mainittakoon veturinkuljettajien työolot.  Timo selvitteli torjunta-aineita eli tuholaismyrkkyjä kehitysmaissa.

Tutkimuskohteina oli erilaisille myrkyllisille aineille altistuminen kuten rikkihiili, formaldehydi ja puupöly syöpäriskinä puuteollisuudessa (hengityselinten syöpä), styreeni, bitumihöyry asfalttiteollisuudessa ja tien päällystämisessä, bensiini sekä muita syövän aiheuttajia.  Työperäiset syövät olivat sangen laaja tutkimuskohde.  Luettelonomaisesti mm. bentseeni ja munuaissyöpä, keuhko-, haima-, virtsarakon-, maksa-, iho-, munasarja-, rinta-, aivo- ja hermostosyöpä.

Esimerkkejä monipuolisista tutkimusjulkaisuista olivat sepelvaltimotauti, työterveysriskit, ammatti ja itsemurha, ammattiliittojen rooli työterveyden edistämisessä, vierastyöläiset kuten kahvimarjojen poimiminen, maquilat eli ”hikipajat” sekä Havannan satama, jossa ahtaajien tapaturmariskien vähentäminen onnistui hienosti.  Nicaraguassa Timo teki tutkijoiden kanssa lapsityön kuvauksia julkisuuteen videoita myöten, tutki maquilalaisten laajalle levinneitä ergonomisia ongelmia ja lasten synnynnäisten epämuodostumien ehkäisyä.

Timon 18.9.2011 päivitetty ansioluettelo on muhkea, jota hän hämmästeli sähköposteissaan: ”Ihmettelen ittekin tätä kaikkea seilaamistani ja luuhaamistani siellä täällä.  Mutta onhan ikääkin sen verran, että tavaraa on kertynyt enempi kuin joillakin nuoremmilla”.  ”Ja muuta ja muuta, huh, eiköhän aika kulu näissä merkeissä ennen hautaan vajoamista ennen kuin tylsyys, väsymys ja kivut iskevät päälle”.

Hannu Kautto

2015-06-05


TIMO KANSALAISTOIMINNASSA


Timo Partanen liittyi Terveysrintama ry:n jäseneksi vuoden 1975 paikkeilla. Terveysrintama on vuonna 1970 perustettu laajapohjainen, demokraattinen kansalaisjärjestö, joka on toiminut edistyksellisten uudistusten puolesta terveydenhuollon, työsuojelun ja sosiaaliturvan aloilla. Terveysrintaman huippuaikoina 1970-80-lukujen vaihteessa sen jäsenmäärä oli yli 3000 ja paikallisyhdistyksiä oli yli 20. Lisäksi järjestöjäseninä Terveysrintamaan kuului parisataa eri alojen ammattiosastoa. Järjestö on toiminut sekä valtakunnallisella että paikallisella tasolla. Timo aloitti järjestön valtakunnallisessa työsuojelujaostossa työsuojelun, työterveyshuollon ja työympäristötutkimuksen asiantuntijana. Terveysrintaman jäsenistö koostui edellä mainittujen alojen ammattilaisista, opiskelijoista ja työpaikkojen työsuojeluaktiiveista. Mukana on ollut myös paljon kansanedustajia, kunnallisia vaikuttajia, ammattiliittojen työntekijöitä sekä eläkeläisiä.

Timo kuului myöhemmin myös Terveysrintaman hallitukseen, työvaliokuntaan sekä kansainvälisten asiain jaostoon. Viimeksi mainitussa hän teki mittavan työn Terveysrintaman suhteiden kehittämiseksi mm. Tanskan vastaaviin organisaatioihin sekä entisen DDR:n työsuojelun ja työterveyshuollon järjestöihin ja tutkimuslaitoksiin. Työsuojelun alueella hän oli usein luennoitsijana Terveysrintaman järjestämissä työsuojelukouluissa sekä vuosittain pidetyissä Viitasaaren työsuojeluseminaareissa. Timo toimi myös Terveysrintama-lehdessä aktiivisesti sekä kirjoittajana että lehden toimituskunnassa. Hän osallistui myös Terveysrintaman laajaan julkaisutoimintaan. Timon panos kansainvälisessä solidaarisuustoiminnassa Terveysrintaman edustajana oli merkittävä. Vuoden 2001 jälkeen Costa Ricassa pitkään työskennellessään hän toimitti Terveysrintamalle selvityksiä esimerkiksi maatyöläisten ja muiden alojen työtekijöiden työolosuhteista Latinalaisessa Amerikassa. Timo osallistui viimeisinä vuosinaan myös Terveysrintaman historiikkiryhmän työhön arvokkaine kommentteineen.

Vanhat terveysrintamalaiset tulevat aina muistamaan Timon työteliäänä ja asiantuntevana ystävänä ja toverina.

Timo Partanen seurasi myös vuosikausia Kansan ääni -lehteä ja arvosti sitä merkittävänä työväenlehtenä.  Suomen Työväenpuolueen STP kulttuuri- sekä työympäristö- ja työsuojelupoliittisissa ohjelmissa näkyy myös hänen kädenjälkensä. Timo oli ohjelmien valmistajien tukena asiantuntevine ehdotuksineen. Viimeisinä aikoinaan hän antoi kommenttinsa myös Kommunistien Liiton valmisteltavana olevaan dialektisen materialismin opintoaineistoon. Myös Kansan äänen järjestöjen jäsenistä monet tunsivat Timon rehtinä ja aikaansaavana toverina. Vappuna, hänen kuolinpäivänään, saimme lukea lehdestämme Timon viimeisen tervehdyksen. 


Jaakko Ahvola