Erittäin tärkeä on
ruokakulttuuri siksi, että ravinto vaikuttaa ihmisten terveyteen. Suomen virallinen terveellinen ruokavalio
näyttää aiheuttavan enemmän haittaa kuin hyötyä. Se on teoriaa eikä perustu todelliseen
tietoon. Lääketiede väheksyy ruoan
osuutta ongelmien synnyssä ja koettaa hoitaa sairauksia lääkkein eikä
ruokavaliota muuttamalla. Lasten
ravinteita vailla oleva pikaruoka, välipalat, liika sokeri ja virvoitusjuomat
ovat tärkeimmät syyt lasten ja nuorten ongelmiin. Päivän ateria muodostuu makeista
aamiaismuroista, rasvattomasta maidosta, margariinista, naksuista, pitsoista,
hampurilaisista, ranskalaisista perunoista, kolajuomasta, energiajuomasta,
perunalastuista, jäätelöstä ja makeisista.
Englantilainen John
Yudkin julkaisi 1972 kirjansa Pure, White and Deadly - Puhdasta, valkoista,
tappavaa: kirja sokerista, jossa hän esittää sokerin tärkeimmäksi syyksi sydän-
ja verisuonisairauksille. Kirja on
suosittu, mutta vallalle jäi yhdysvaltalaisen Ancel Keysin teoria
tyydyttyneistä rasvoista pahimpana terveysuhkana. Ancel Keys aloitti 1958 Seitsemän maan tutkimuksen, jossa
löytyi muun muassa positiivinen korrelaatio tyydyttyneen rasvan kulutuksen ja
sydäntautien välille seitsemän maan välillä, joista Suomi oli yksi. Ongelmana on, että Keys jätti
tarkoituksellisesti pois 1) maat, joissa syödään runsaasti rasvaa, mutta on
vähän sydänsairauksia kuten Hollanti ja Norja, 2) maat, joissa rasvan kulutus
on alhainen, mutta sydänsairauksia on runsaasti kuten Chile. Keys käytti tietoja vain maista, jotka
tukivat hänen teoriaansa. Se on vain
todistamatonta teoriaa.
Professori Yudkinin
tutkimukset kuitenkin lytättin, professori Robert Lustigin - yhden maailman
tunnetuimmista endokrinologeista - mielestä järjestetyllä kampanjalla, jonka
tarkoitus oli saattaa Yudkin huonoon valoon. Suuri osa kritiikistä tuli toisilta
akateemisilta tutkijoilta, joiden omat tutkimukset olivat paremmin sopusoinnussa
sen kanssa, miten elintarviketeollisuus oli suuntautumassa. Yudkinin silloinen kollega, tri. Richard
Bruckdorfer UCL:stä sanoo: "Elintarviketeollisuus, varsinkin
sokeriteollisuus, lobbasi valtavasti ja Yudkin valitti katkerasti, että he
vääristelivät hänen ideoitaan. Lustig
sanoo, että Yudkin "yksinkertaisesti heitettiin bussin alle" koska
valtavia taloudellisia etuja oli saavutettavissa syyttämällä rasvaa sokerin
asemasta sydäntautien roistoksi.
Haittojen katsotaan
johtuvan geeneistä ja haittoja hoidetaan lääkkein. Arvo Ylppö sanoi, että jos haluaa elää
pitkään, kannattaa välttää lääkkeitä.
Eläinrasvojen vaarallisuus on yksi myytti, jota ei ole tieteellisesti
todistettu. Teollisesti tuotetut rasvat
tuovat todistetusti terveydellisiä ongelmia.
Kaloriajattelu on toinen myytti.
Hormonit säätelevät aineenvaihduntaa.
Kolmas myytti on kotimaisen ruoan puhtaus. Ruokapöytä täyttyy ruokaan lisätyistä kemikaaleista. Niitä tavataan eurooppalaisissa ihmisissä
tutkimuksen mukaan yli 300, joita ei ollut olemassa 50 vuotta sitten. Makua antavat aineet saavat ihmiset syömään
paljon eli he jäävät koukkuun.
Coca-Colassa oli aikoinaan kokaiinia.
Tiede on valtaa ja
lääketiede vallankäyttöväline, joka on korvannut uskonnon. Lääketieteellä vaikutetaan ihmisten fyysiseen
ja henkiseen koskemattomuuteen.
Ruokateollisuus on median suuri rahoittaja. Lehtien omistajat ratkaisevat mitä painetaan
ja julkaistaan mainoksia sekä ruokateollisuuden valmiita artikkeleja. Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ei
julkaista kirjoituksia, vaan virallisesta ruokavaliosta, josta ei ole mitään
näyttöä. Tutkimukset osoittavat sen
olevan haitallinen terveydelle. Se lisää
diabeteksen riskiä. Tutkimuksessa MONICA
1990-luvulla verrattiin eri maiden tyydytettyjen eläinrasvojen kulutusta ja
sydäntautikuolleisuutta. Näillä ei ole
mitään yhteyttä keskenään.
Pohjois-Karjala
-projektin tulos oli manipuloitu. Köyhät
kuolevat nuorempina kuin parempiosaiset.
Elämä on henkisesti ja ruumiillisesti kovempaa vähempiosaisille. Sydänkuolleisuus väheni melkein kaikkialla
maailmassa samalla, kun Pohjois-Karjalassa uskottiin margariiniin, elintason
noustessa ja elämän helpottuessa Suomenkin peräkylissä. Muutokset johtuvat hyvin monista tekijöistä.
Länsimaat maksavat
sairausvakuutusjärjestelmillään lääketehtaiden tuotekehittelyn, jonka tulokset
osakkeenomistajat korjaavat voittoina ja yhtiöiden johto optioina. Kuluttajat eivät hyödy mitään, vaikka ovat
rahoittaneet liiketoimen veroillaan.
Suomessa vähärasvaisuuden ajatus on myynyt hyvin, sillä usko
viranomaisiin ja kaupan mainoksiin on vahva.
Vähärasvaisuutta ei ole koskaan tutkittu käytännössä.
Eurooppalaisen standardin
mukaan sairauksilla on numero ja suositeltu numeroitu hoito. Se on yleensä lääke tai leikkaus. Muu hoito on virhe tai puoskarointia. Virallisen hoidon tuloksella tai potilaan
voinnilla ei ole merkitystä, vaan ”tieteellinen” järjestys on tärkeä.
Lääketieteen koneisto
hallitsee mielipiteiden muokkauksen.
Lääketieteen käytössä on tietokantajärjestelmiä, mutta ne edustavat
sensuuria. Tietokantoihin pääsee
valikoitu joukko lehtiä, ja suuri osa tiedosta jää niiden ulkopuolelle. Lääketiede polkee paljon paikoillaan, sillä
vaihtoehtoja ei ole järjestelmässä eli todellinen kilpailu puuttuu
lääketieteestä.
Pasteur väitti, että
tulehdussairaudet johtuvat vain ulkopuolisista bakteereista, koska ihminen on
puhdas. Béchampin mukaan sairauden
syntyyn vaikuttaa elimistön tila ja kyky vastustaa sairautta. Béchamp näki meidän elävän bakteerien
keskellä ja bakteerien meissä. Pasteurin
yksinkertaistettu sairauden malli voitti.
Yksinkertaistettu sairauksien syy lupasi paljon taloudellisia
mahdollisuuksia lääke- ja ruokateollisuudelle.
Nykyaikainen lääke- ja ruokateollisuus alkoi. Antibiootteja käytetään runsaasti ja takapotkuja
on tullut kuten sairaalabakteerit.
Lääkkeiden käyttöä pidetään normaalina.
Kolesteroliajattelu
edustaa tyypillistä Pasteurin näkökantaa, jossa yhtä tekijää pidetään
monimutkaisen sairauskentän ainoana syynä.
Lääkekierre on liiketaloudellista ajattelua. Jos statiinit aiheuttavat lihaskipuja, niin
kipuihin määrätään Vioxx-kipulääkettä, joka aiheuttaa äkillisiä
sydänkuolemia. Näiden ehkäisemiseksi
statiinit alun perin määrättiin. Vioxx
aiheutti jopa 139000 ihmisen sydänkohtauksen, halvauksen ja kuoleman ennen kuin
se kiellettiin. Lääketeollisuus on
maailman tuottavin teollisuudenala.
Suomessa kasvatetusta
siipikarjasta ei tiedä, mitä saa sisäänsä, kun syö viranomaisten suosittelemaa
vähärasvaista kanaa. Ranskassa kanan
ravinto on pyritty saamaan luonnolliseksi.
Makuero kotimaiseen kanaan on huomattava. Suomalainen broileri maistuu
kumiankalta. Sika on jalostettu niin
pitkälle rasvattomuuden suuntaan, että maku muistuttaa selluloosaa. Luonnon ruokaa syövä eläin on vailla
terveysongelmia ja sen rasvakoostumus on ideaalinen.
Suomessa on ehkä eniten
maailmassa laktoosi-intoleranssia ja keliakiaa, jotka ovat lähes tuntemattomia
Saksassa, Ranskassa ja Italiassa. Suomi
on insinöörien maa, jossa ihmisruokaan suhtaudutaan kuin rehuun, jolla täytetään
vatsa. Muu ruokaan liittyvä on
turhuutta. Suomi on monopolien maa,
jossa pientuotantoa hävitetään. Suomi on
maailman ruokamanipulaation sosiaalinen kokeilukenttä. Ruokatuotanto on luotu vain suurteollisuuden
ja markettien tarpeita varten.
Suomalaisten nykypolvi ei tiedä, miltä luonnollinen, puhdas ja
käsittelemätön ruoka maistuu.
Kun keinotekoisesti
tuotettu ruoka ei maistu miltään, luodaan maku kemiallisesti. Kemikaalien määrää on lisätty jatkuvasti
lasten ruoassa. Keinotekoinen ruoka
maistuu, mutta käsittelemätön ei. On
sama, syökö broileria, kassilohta tai viljasikaa, sillä mikä tahansa maistuu,
kun siihen lisätään aromisuolaa, sokeria ja ketsuppia. Ruoka, ympäristö ja terveys kuuluvat
yhteen. Kaikki ne vaikuttavat toisiinsa.
Lääke- ja ruokatehtaat
ovat lobbanneet EU-parlamenttia saadakseen hyväksytyksi geenimanipuloidun ruoan,
kieltää vitamiinien vapaakaupan ja panna rajoituksia muille kuin niille
sopiville hoidoille. Lobbauksen
tarkoituksena on varmistaa lääke- ja ruokatehtaiden edut.
Median kolme suurinta
rahoittajaa ovat ruoka-, lääke- ja öljyteollisuus, jotka valvovat missä
yhteydessä heidän mainoksensa esitetään.
Suomen kolesterolijupakan aikoina suuri päivälehti julkaisi aiheesta
kriittisiä kirjoituksia, jolloin maan suurin meijeriyhtiö kiristi lehteä
ilmoittamalla lopettavansa mainonnan lehdessä.
Tällaista ei tapahdu enää mediassa, vaan kirjoitukset ja ohjelmat ovat
muuttuneet viihteeksi, joilla täytetään mainosten välinen tila ja aika. Lehtien jutut tulevat usein suurista
kansainvälisistä mediayhtiöistä.
Yhdysvaltojen lääkkeistä
ja ruoasta vastaava virasto FDA määrää myös, miten Suomessa pitäisi elää. FDAn komiteat päättävät, koska aloitetaan
lääkitys milläkin syyllä tai laboratorioarvolla, ja ovat maailmanlaajuisten hoitosuositusten
laatijat. Lääketeollisuus pyrkii
vaikuttamaan virastoon.
Nykyajan ruokaongelman
ydin on, että ruoka on muokattua ja sitä riittää Suomessa melkein
kaikille. Kärsimme aliravitsemuksesta
ravinneaineiden suhteen, mutta kaloreita riittää liiaksi. Moni ylipainoinen kärsii todellisuudessa
aliravitsemuksesta. Jos luonnollinen
ravinto olisi pahasta, olisi ihmiskunta hävinnyt aikoja sitten. Luomuruoka on todellinen vaihtoehto.
Luomuviljellyt kasvikset
sisältävät yli kaksi kertaa enemmän ravinneaineita kuin tehoviljellyt, jotka
sisältävät paljon torjunta-aineita ja muita myrkkyjä. Maksan täytyy käsitellä kaikki
ympäristömyrkyt ja ruoan lisäaineet. Jos
eläin on saanut laiduntaa vapaasti syöden sille ominaista ruokaa, niin lihan
sisältämä rasva on ideaalista.
Hannu Kautto
2015-02-17